lauantai 20. elokuuta 2016

Tehdäänkö hävikkiruoasta businesta?

Olen itsekin useasti käynyt leipäjonossa ja välillä yllättynyt siitä, että hävikkiruokaa toisinaan on hyvin paljon, että sitä on tuntunut jäävän vielä leipäjonon jälkeenkin yli. Se on tottakai hyvä, että ruokaa on kaikille, mutta yhtenä päivänä mietin, että eikö se olisi tehtaillekin ekologisempaa ja taloudellisempaa, ettei varsinkaan tietyt linjat puskisi samalla sykkeellä tuotteita ulos, jos ne eivät kerran mene kaupaksi.

Nyt sitten on paljon puhuttu tai ollut otsikoissa nämä hävikkiruokaa hyödyntävät ravintolat ja oliko yksi oikea kauppakin, joka myy (tai miten sen muotoilee) hävikkiruokaa eteenpäin. Sitä en tiedä tai osaa sanoa, että miten tällainen ideologia toimii nyt kun on kyse hävikkiruoasta, mutta jos kaupankäynnistä jotain ymmärrän, niin ostetaan halvalla ja myydään kalliilla. Voi olla, että nämä ravintolat ja mahdolliset kaupat saa raaka-aineet tai elintarvikkeet ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan, mutta sitten se kuten jo aiemmin totesin, niin ne myydään "kalliilla" pois.

Miksi sitten olen tästä huolissani? Sehän on hyvä asia, ettei hävikkiruokaa syntyisi tai että kaikki ruoka tulisi käytettyä, eikä se päätyisi kaatopaikalle? Olen huolissani tästä sen takia, koska olen itsekin nähnyt leipäjonoja ja osa ihmisistä on todella vähävaraisia, että he ovat ikään kuin riippuvaisia niistä ja elää niillä. Miten heille käy sitten, jos kaikki hävikkiruoka siirtyy tällaisiin ravintoloihin tai kauppoihin. Ruoat, jotka he ovat aiemmin saaneet ilmaiseksi, niin mitä sitten tai miten käy sitten kun niille lätkäistäänkin 2 euron hintalappu? Onko kaikilla varaa siihen?

En pidä tällaisia ravintoloita tai kauppoja pahana asiana, en ollenkaan, mutta olen sitä mieltä ettei ne saa vaikuttaa leipäjonoihin tai niiden toimintaan. Hallitus on varmasti iloinen siitä, jos leipäjonojen pituudet lyhenevät, mutta jos kolikon kääntöpuolena on se, että osa ihmisistä jää kokonaan ilman ruokaa, jos ei ole varaa maksaa edes sitä (tässä tapauksessa fiktiivistä) 2 euroa ruoasta, niin se on minusta väärin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti