torstai 18. elokuuta 2016

Työkokeilijalla ei ole varaa sairastaa

Tämä on asia, joka on ajankohtainen ja jota olen miettinyt juuri sen ajankohtaisuuden vuoksi. Voi olla, että otsikon väittämä koskettaa myös ihmisiä, jotka ovat mukana kuntouttavassa työtoiminnassa.

Jos ajatellaan tilannetta, että olet aloittanut työkokeilun työpaikalla, jossa vaaditaan sairaanhoitajan tai lääkärintodistusta jo 1. päivältä, kun olet sairastunut tai kun sairastut. Työkokeilijat eivät välttämättä voi tai eivät saa käydä työterveyslääkärillä, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää julkinen terveydenhuolto ja äkillisissä tai akuuteissa tapauksissa se on sitten päivystys, että saat sitä kautta sitten sairaanhoitajan tai lääkärintodistuksen. Tämä todistus ei tietenkään ole ilmainen, että se maksaa arviolta 10-20 euroa. Sitten jos ajatellaan, että olet saanut 2-4 päivän sairasloman, niin epäilen ettei Kela maksa näiltä päiviltä ylläpitokorvausta ollenkaan, koska olet kotona sairaana, etkä työkokeilussa. Jos tämä asia menee näin kuten olen ajatellut, niin silloin tällainen pienikin sairasloma voi siis tehdä suurenkin loven työkokeilijan kuukausituloihin, jotka jo lähtökohtaisesti ovat pienet.

Kun moni ihminen on sitä mieltä, että työkokeilun voi rinnastaa orjatyöhön, niin tämä vaan puoltaa sitä, jos ei tavallaan ole varaa sairastaa, eikä asiassa tulla yhtään vastaan, niin pahimmassa tapauksessa nämä työkokeilijat menevät kipeänä töihin, koska pelkäävät menettävänsä 9 euron ylläpitokorvauksen, eivätkä halua maksaa päivystyskäyntejä, jotka minusta saisivat olla ilmaisia näille työkokeilijoille, koska ei edes tuo 9 euron ylläpitokorvaus riitä kattamaan sitä päivystyskäyntiä.



  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti