maanantai 3. huhtikuuta 2017

Työttömän arkea

En ole aiheen asiantuntija, vaikka kokemusta aiheesta minulla onkin, sillä olen ollut noin puolet elämästäni työtön. Siihen en ota kantaa, että johtuuko työttömyyteni minusta itsestä, mutta muutenkin on hankalaa löytää työtä yhteiskunnassa, jossa avoimia työpaikkoja on kourallinen hakijoihin nähden. Yhteiskunnassa, jossa työttömiä (ja mahdollisesti luottotiedottomia tai maksuhäiriömerkinnän omaavia) pidetään 2. luokan kansalaisina ja hyvä ettei rikollisina. Ja sen sijaan, että asioihin haettaisiin ratkaisua, työttömille tarjotaan ainoastaan lisää keppiä ja, että vika olisi työttömissä. Suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan ole työtön omasta vapaasta tahdostaan vaan siitä syystä, että töitä ei yksinkertaisesti ole tai niitä ei ainakaan riitä kaikille.

Miksi tämä aihe sai minut taas heräämään, niin täyttäessäni työttömyysajan ilmoitusta, yhteenvedossa kerrottiin että peruspäivärahan 500 päivän enimmäismaksuaika päättyi maaliskuun lopulla. Peruspäivärahani on lakkautettu. Lähdin asiaa sitten selvittämään ja koska en ole tosiaan asiantuntija, mutta minusta näyttäisi siltä, että mikään ei varsinaisesti muutu, siirryn ainoastaan työmarkkinatuen piiriin ja suurella todennäköisyydellä siihen lätkäistään omavastuuaika vielä päälle. Niin onko tässä mitään järkeä, että meillä on peruspäiväraha ja työmarkkinatuki, jotka ovat suuruudeltaan samanlaiset, niin eikö se ole aika raskasta ylläpitää kahta eri järjestelmää. Minusta kuulostaa turhalta byrokratialta, jonka perustulo korjaisi. Ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan en ota sen enempää kantaa, koska työhistoriani on tosiaan niin lyhyt, josta syystä en ole kuulunut koskaan mihinkään liittoonkaan.

Sitä olen kanssa ihmetellyt, että jos olet työtön tai työkyvytön, niin miksi pitää hakea sairauspäivärahaa? Jos ajattelee työttömiä, työkyvyttömiä tai toimeentulotukiasiakkaita, niin eikö nämä kaikki voisi niputtaa perustuloon? Olisi paljon vähemmän byrokratiaa ja/tai papereiden pyörittelyä ja ainakin perustulon asiakkaat säästyisivät harmailta hiuksilta, kun ei tarvitsisi juosta toimistosta toiseen toimittamassa unohtuneita liitteitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti