tiistai 15. syyskuuta 2015

Suomen talouden ja -viennin sudenkuopat ja pullonkaulat

Talous ei ole omia vahvuus- tai mukavuusalueita, koska omakin talous on täysin retuperällä, mutta eilinen uutinen siitä että Nanso Group Oy aloittaa yt-neuvottelut, sai minut ajattelemaan Suomen taloutta ja -vientiä. Mitä asialle voisi tehdä?

Ensimmäinen ajatus liittyy teollisuuteen, sellaiseen suureen, mega-luokan teollisuuteen, jossa joko valmistetaan todella suuria juttuja tai vähän pienempiä. Tarvitseeko Suomi sitten teollisuutta? Mielestäni ei, mutta mm. laiva- ja metsäteollisuus on Ok. Toki, jos teollisuutta Suomessa haluaa harjoittaa, niin hyvä niin, mutta ei sillä kuuhun nousta. Toki olen kuullut huhuja mm. laivateollisuudesta, ettei sielläkään juuri virheille ole varaa, laatukriteerit ovat vedetty tiukoille ja palkat minimiin, jolloin suuret herrat ja sijoittajat pääsevät hyvin osingoille. Miksi Suomi ei sitten tarvitse suurta teollisuutta, annan sille kolme syytä. Sijainti, yhteydet ja se, että teollisuutta harjoitetaan halvemmalla muualla. Lisäksi oli vielä jokin syy, mutta se unohtui. Eikun, muistin. Tilapäisesti antarktiset olosuhteet.

Toinen ajatus liittyy siihen, että meillä Suomessa on ollut sellainen 'myytti', että meillä olisi aina yksi suuri yritys, joka kannattalee meitä veden pinnalla. Tässä viittaan Nokiaan, mutta kuinka sitten kävikään. Tämäkään ei minusta väärin ole, sillä onhan meillä ollut 'tähdenlentoja' kuten SuperCell, mutta sittemmin, minusta tämäkin joko fuusioitui tai myytiin ulkomaille. Korjata saa vapaasti, jos olen väärässä. Nyt kun puhutaan ylipäätään suomalaista IT-skenestä, niin osaajia meiltä löytyy ja alan yrityksiäkin vielä, mutta ihmettelen tosiaan tuota myynti- ja fuusioitumisvimmaa, joka on meneillään. Eikö olisi parempi pysyä itsenäisenä, suomalaisena yrityksenä? Ja minusta Suomen tulisi luopua verkkovakoilu ja -urkinta ajatuksestaan, sillä Suomesta ehdittiin jo hetken aikaa puhua verkon turvasatamana ja palvelinkeskusmaana ja että yrityksiä olisi kiinnostuneita tulemaan suomeen, mutta veikkaan jos täällä aletaan vakoilla ja urkkia yrityksiä 24/7, kovin monikaan yritys ei halua tulla enää Suomeen.

Kolmas ajatus liittyy sitten työttömyyteen, jos meillä on tällä hetkellä noin 200 000 työtöntä, niin miten he pääsisivät työelämään kiinni ja harjoittamaan ammattia. Sanotaan, että tätä ajatusta en ole vielä ajatellut niin pitkälle, mutta hetken kuitenkin. Tämä ajatus koskee lähinnä niitä työttömiä ihmisiä, jotka ovat luovia, käteviä käsistään ja tekevät tavallaan uniikkeja tuotteita, joita ei jokaisella naapurilla ole. Voivat he toki tuottaa sarjatuotantoakin. Suomessa toimii lukuisia osuuskuntia kuten eezy ja ukko, jolloin yksityinenkin ihminen voi harjoittaa ammattia, koska verotuksen ja muut paperiasiat hoitaa osuuskunta. Ideani ei jää pelkästään tähän osuuskuntaan vaan koska vähän IT-alan ihmisiä itsekin olen, niin tarkoituksena olisi perustaa verkkokauppa, jonka tähtäimenä on koti- ja ulkomaan markkkinat. Valmiita verkkokauppasovelluksia on lukuisia, mutta ajatuksena on sovittaa ne kunkin ammatinharjoittajan vaatimuksia koskevaksi. Sanotaan vaikka niin, että meillä on puuseppä, joka tekee uniikkeja pöytiä asiakkailleen, niin sovelluksessa asiakas voisi muokata tuotettaan haluamamakseen, millaiset jalat hän haluaa, värin, puunlaadun, mitä puusta nyt ikinä keksiikään, kaiverrukset. Tietysti tätä ajatusta voi jo olemassa olevat yrityksetkin soveltaa.

Vaikka me suomalaiset olemme digi-kansaa, niin silti emme osaa hyödyntää sen kaikkia mahdollisuuksia. Kaikilla ei ole osaamista, kaikkia se ei taas kiinnosta. Tämä pitäisi saada korjattua, koska luin hiljattain helsingin sanomien artikkelin koskien suomalaista verkkokauppaa tai kaupankäyntiä, niin siitä paljastui että "Suomalainen verkkokauppa myy keskimäärin kolmeen maahan, kun tanskalaisella asiakkaita on 11 maasta.". Sehän olisi hirveä lisä, jos saataisi myynti ulottumaan esimerkiksi 6-8 maahan, pienellä markkinoinnilla, puskaradioinnilla ja hakukoneoptimoinnilla myynti saattaisi lisääntyä entisestään. Luin myös aiemmin, että suomalaisessa verkkokaupassa ja sen käynnissä on ollut ongelmana Posti. En tiedä onko Posti edelleen ongelmana, mutta eikö meillä ole muitakin tapoja lähettää ja vastaanottaa paketteja, jos Posti itsessään tekee asiasta vaikeaa tai kallista? Jos taas kokee maksuliikenteen ongelmana, niin siihenkin on olemassa jo hyvin monipuolinen ja turvallinen palvelu tai valuutta, tämä on Bitcoin.

Tässä taas vähän ajatuksia, jotka olivat liian pitkiä yhteen tilapäivitykseen. Kyllä me tästä vielä nousemme, meidän tulee vaan ajatella, innovoida, kehittää, puhaltaa yhteen hiileen ja jos muu ei auta, niin sitten mennään sillä suomalaisella sisulla. Osaamista suomesta löytyy monelta eri osa-alueelta, eri ammateista, meidän tulisi unohtaa se omaan napaan tuijottelu ja auttaa kanssakulkijoita pyyteettömästi tai pientä korvausta vastaan. Sitten kun asiat alkavat taas rullaamaan, niin tuota korvausta voi toki nostaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti